Thursday, 15 May 2014
Makanan Tradisi Sarawak : Laksa Sarawak
BAHAN-BAHAN :
1 bungkus mee hoon, celur hingga lembut, toskan
200 g pes laksa sarawak
250 g udang sederhana besar, kupas, cuci dan toskan
2 keping dada ayam
300 ml pati santan
1 kiub ayam "MAGGI"
1 1/2 camca besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Sampingan :
3 - 4 biji telur, dibuat dadar nipis, gulung dan hiris halus
250 g taugeh, buang ekor, celur sekejap
Belahan limau kasturi
Hirisan daun ketumbar @
Daun pudina
Sambal belacan
CARA MEMBUATNYA :
- Cuci ayam, kelar-kelar dan rebus hingga ayam masak
(campur 1 inci halia, dititik dan juga 4 biji bawang putih, dititik).
- Angkat ayam, tos dan sejukkan, keluarkan halia dan bawang
putih tadi.
- Siat daging ayam tadi dan ketepikan.
- Dalam stok ayam yang sama, celur udang 30 saat, angkat
dan toskan.
- Kemudian dalam stok tadi, masukkan pes laksa sarawak
dan santan.
- Biar mendidih atas api sederhana.
- Kemudian masukkan kiub ayam, sos tiram, gula dan garam
secukup rasa.
- Kacau rata dan biar mendidih.
- Tambah sedikit air jika perlu.
PENYEDIAAN LAKSA :
- Masukkan secukupnya mee hoon dalam mangkuk,
tuang kuah, tabur taugeh, hirisan telur dadar, udang, ayam,
hirisan daun ketumbar/pudina, limau kasturi dan sambal
belacan.
UNTUK SAMBAL BELACAN :
- Tumbuk lumat 15 biji cili padi bersama belacan,campur secubit
gula dan garam.
- Perah sedikit jus limau kasturi, gaul rata..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment