Thursday, 15 May 2014

Makanan Tradisi Sarawak : Laksa Sarawak





BAHAN-BAHAN :
1 bungkus mee hoon, celur hingga lembut, toskan
200 g pes laksa sarawak
250 g udang sederhana besar, kupas, cuci dan toskan
2 keping dada ayam
300 ml pati santan
1 kiub ayam "MAGGI"
1 1/2 camca besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Sampingan :
3 - 4 biji telur, dibuat dadar nipis, gulung dan hiris halus
250 g taugeh, buang ekor, celur sekejap
Belahan limau kasturi
Hirisan daun ketumbar @
Daun pudina
Sambal belacan

CARA MEMBUATNYA :
- Cuci ayam, kelar-kelar dan rebus hingga ayam masak
  (campur 1 inci halia, dititik dan juga 4 biji bawang putih, dititik).
- Angkat ayam, tos dan sejukkan, keluarkan halia dan bawang 

  putih tadi. 

- Siat daging ayam tadi dan ketepikan. 


- Dalam stok ayam yang sama, celur udang 30 saat, angkat 

  dan toskan.

- Kemudian dalam stok tadi, masukkan pes laksa sarawak 

  dan santan. 

- Biar mendidih atas api sederhana.
- Kemudian masukkan kiub ayam, sos tiram, gula dan garam 

  secukup rasa. 

- Kacau rata dan biar mendidih.
- Tambah sedikit air jika perlu.

PENYEDIAAN LAKSA :
- Masukkan secukupnya mee hoon dalam mangkuk, 

  tuang kuah, tabur taugeh, hirisan telur dadar, udang, ayam, 
  hirisan daun ketumbar/pudina, limau kasturi dan sambal 
  belacan.
   
UNTUK SAMBAL BELACAN :
- Tumbuk lumat 15 biji cili padi bersama belacan,campur secubit 

  gula dan garam.
- Perah sedikit jus limau kasturi, gaul rata..

No comments:

Post a Comment