Wednesday 14 May 2014

Makanan Tradisi Sarawak : Mee Kolok


Bahan-bahan
------------------
1 gulung mi kolok – direbus
1 sudu makan ,minyak bawang
1 sudu makan kicap cair
sedikit serbuk perasa
sedikit tauge-dicelur

Bahan-bahan sup
-----------------------
½ inci halia
4 sm kulit kayu manis
3 kuntum cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 biji bawang dikisar
2 liter air
serbuk perasa
garam
minyak masak

Cara membuat sup
-----------------------
tumis halia, kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan bawang
masukkan air, biar mendidih
tambah dengan garam dan serbuk perasa

Cara membuat sambal 
-----------------------------
Tumbuk/kisar cili api dgn 1 ulas bawang putih hingga lumat. Kemudian gaulkan bersama kicap manis dan perahan jus limau kasturi. (kalau xde kicap manis, boleh guna kicap masin dan tambah sedikit gula)

Cara membuat me kolok
------------------------------
gaulkan mi yang telah direbus dengan minyak bawang, kicap cair, dan serbuk perasa sehingga sebati. Ketepikan
hidangkan bersama sup & sambal kicap tadi.

Nota: minyak bawang tu kita buat sendiri pun boleh....cara2nya - kupas dan hiris nipis bbp ulas bawang putih. panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih sampai kekuningan dan tutupkan api. 

No comments:

Post a Comment